Nutrition Chi – voeding per persoonlijkheid
Voeding is belangrijk voor de mens, van alles is er afhankelijk van. Gezondheid heeft voeding nodig. Het brein heeft voeding nodig. Onze mindset heeft voeding nodig. Onze uitstraling heeft voeding nodig. Een goed en tevreden gevoel heeft voeding nodig. U begrijpt inmiddels wel wat ik bedoel; voeding is meer dan alleen brandstof. Het heeft invloed op ons lichaam, onderbewustzijn, emoties en gevoelens.
Nutrition Chi is voeding, maar is voeding ook Nutrition Chi?
Het heeft allemaal met onze persoonlijkheid te maken. Vanuit Feng Shui hebben we de ultieme persoonlijke berekening; de 4 pilaren.
Daarin komen we van-alles-en-nog-wat tegen dat ons kan helpen in onze ontwikkeling ten opzichte van onze persoonlijkheid en onze persoonlijkheid versus de tand des tijds.
In Feng Shui is aandacht voor alle vormen van welvaart, dus ook de welvaart van gezondheid. Nu komen we dichter bij de kern.
De Chinese Geneeswijze loopt langszij aan Feng Shui wanneer het om de gezondheid gaat, maar relateert in basis aan de mens in het algemeen.
Voorbeeld: het is algemeen bekend dat de Chinese Geneeswijze adviseert de dag te beginnen met een warm ontbijt voor een afkoelend lichaam dat anders al heel snel zijn energie verliest aan andere processen dan wij willen. Uitstekend, nietwaar? Maar dat geldt voor iedereen.
Nu is Chinese Geneeswijze niet mijn vak, maar ik heb wel jarenlang in die keuken mogen meekijken om te weten dat het een zeer krachtige kunde is die heel wat mankementen oplost zonder pleisters plakken.
Nutrition Chi tartte mij als oud-voedingstherapeute
Jaren geleden ben ik die opleiding aangegaan vanwege de voeding gerelateerde klachten van mijn kinderen, toen nog schoolgaand, om er vervolgens tot begin deze eeuw ook professioneel mee te werken. Voeding is als brandstof van levensbelang voor lichaam en geest en ik kon niet uitstaan dat ik Nutrition Chi niet begreep. Ik kon er mijn vinger niet op leggen. Zo irritant.
Ik werd mijn eigen proefkonijn
Een half jaar was het puzzelen waarom dit wel als dat niet werkt. Ik realiseerde mij al gauw dat mijn opleiding met betrekking tot homeopathie mij in de weg zat. Het had even nodig voor ik die gedachtegang kon loslaten en alleen de Nutrition Chi te benaderen.
Een raadsel is makkelijk als de oplossing bekend is
Zo simpel dat het haast eng was! Want hierin blijkt het om 100% Feng Shui en de persoonlijke berekening te gaan. Voeding heeft een relatie met de elementen. De elementen zijn verbonden aan uw persoonlijkheid; uw persoonlijke mandje van elementen die u als een cadeautje meekreeg bij uw geboorte.
Als altijd; wanneer we fit, energiek en gezond zijn, kunnen we heel veel hebben. Dan is het moeilijk testen. Maar op het moment dat vermoeidheid toeslaat vanwege slaaptekort of een lastige klus die heel veel energie neemt, dan komt het erop aan. Wanneer iemand minder gezond is dan wenselijk, is het van grote noodzaak om de oplossing bij de hand te hebben.
Authentieke Feng Shui en Chinese Geneeswijze als joint venture
Zover mij bekend is een beoefenaar van Chinese Geneeswijze geen master in authentieke Feng Shui; een joint venture zou de oplossing zijn wanneer diegene zich ultiem in de markt wil zetten. Want het “mandje met persoonlijke elementen” is van essentieel belang in Nutrition Chi.
De Chinese Geneeswijze vaart wel bij de persoonlijke berekening van de cliënt, terwijl de authentieke Feng Shui master aanvullingen kan leveren zoals Fashion Chi, werkplekoptimalisatie en Home Styling om de patiënt ultiem te ondersteunen in het helingsproces. Waarnaast de authentieke Feng Shui consulent een goede beoefenaar van de Chinese Geneeskunde achter de hand heeft voor de eigen cliënten; win-win dus.
Ieder element heeft zijn eigen voedingsmiddelen oftewel ieder voedingsmiddel is verbonden aan een element.
Voorbeelden van voeding per element
Water (zout) o.a.: algen, zeewier, wakame, zout (matig), sojasaus, haver, rijst, vrijwel alle soorten vis, peulvruchten, mineraalwater.
Hout (zuur) o.a.: augurk in het zuur, zuurkool, tomaat, azijn, peterselie, vel soorten bessen, aardbeien, kiwi, spelt, tarwe, kip, eend, zure melkproducten, jonge kaas, diverse theesoorten, witte wijn.
Vuur (bitter) o.a.: rode kool, veldsla, andijvie, olijf, cacao, kurkuma, oregano, grapefruit, rogge, boekweit, geit, schaap, alle gegrild vlees, koffie, diverse theesoorten, vermouth, rode wijn.
Aarde (zoet) o.a.: pompoen, venkel, aardappelen, bloemkool, broccoli, wortel, champignon, paprika, kaneel, vanille, dragon, abrikoos, krent, perzik, dadel, druif, vijg, mango, watermeloen, gierst, mais, gerst, kalf, rund, ei, kaas, koemelk, room, tofu, tempeh, appelsap, groentesap, zoethoutthee, noten, kokos, plantaardige olie, suikersoorten.
Metaal (pittig) o.a.: look, ui, sjalot, radijs, cayennepeper, chili, kerrie, nootmuskaat, peper, tabasco, gember, knoflook, haver, rijst, kalkoen, haas, fazant, hert, harde kaas, schimmelkaas, pepermuntthee, jenever, wodka, whiskey.
Mooi, maar waarin zit de crux?
De crux zit in de persoonlijke berekening versus tijd versus voeding.
Stel iemand heeft water en hout nodig vanuit die berekening en dan vooral veel hout in het komende jaar of komende maand. Dan zal er ondersteuning komen wanneer ook juist die voedingsmiddelen in de meerderheid genuttigd worden. Klinkt simpel, nietwaar?
Wanneer diegene meer metaalvoeding consumeert dan houtvoeding wordt hout, zoals wij dat noemen, gekapt. Oeps, dat is niet de bedoeling, want die voeding heeft diegene juist zo hard nodig. Wanneer diegene meer watervoeding neemt, zal het hout zich versterken, want het wordt gevoed. Dat is mooi, want diegene heeft dat hout hard nodig.
De andere crux zit in, wat wij noemen, het zelfelement. Wanneer een zelfelement zwak (of mega sterk) is heeft iemand meer nodig van dat en het voedende element, maar wanneer het sterk (of mega zwak) is heeft het twee andere elementen nodig en een beetje van een derde. Het vraagt dus een kundige berekening. Een computer uitdraai van een programmaatje geeft geen uitkomst.
Stel diegene is een patiënt met een serieus mankement
Met alle goede bedoelingen ten spijt zal een patiënt die de verzwakkende voeding binnenkrijgt veel energie verliezen aan het verteringsproces die extra werk moet leveren aangezien de voeding niet past bij de persoonlijkheid. Medicatie kan minder aanslaan of langer nodig hebben om opgenomen te worden.
Wanneer het ons goed gaat, halen we onze schouders hierbij op of toch niet? Want ook het brein heeft de goede voeding nodig en voor sporters is het belangrijk een passende “brandstof” binnen te krijgen. Nutrition Chi is dus niet alleen belangrijk voor een patiënt met een vervelende ziekte.
Nutrition Chi voor iedereen die het optimale uit het leven wil halen.
Vandaar dat al mijn cliënten gratis een toevoeging krijgen op hun persoonlijke berekening en iedere nieuwe cliënt het er standaard bij krijgt. En als het moet; inclusief de foefjes die ik als voedingstherapeute heb opgedaan.
Want samen ontrafelen we de geheimen van de authentieke Feng Shui!
Q & A sessie tijdens Feng Shui café:
Op dinsdag 17 oktober om 14:00 uur via Facebook live op https://www.facebook.com/Mary.Rose.nl/ zijn de vragen beantwoord.
Deze TIPblog was toen de leidraad! De gestelde vragen vindt u onderaan dit BLOG en zijn gesteld via het reactieformulier.
Voor een tijdige notitie in uw agenda voor het feng shui café adviseer ik u zich in te schrijven voor de 14-daagse memo.
Dan krijgt in één memo zowel de agenda als de nieuwe BLOG aangereikt.
Interessant artikel.
Ik worstel al jaren met mijn voeding en gebruik ook medicatie.
Hoe kan het dat een nutrition chi voedingsschema mijn medicatie beter kan laten aanslaan?
Kan het altijd samen gaan? Zowel medicijnen nemen als een nutrition chi voedingsschema volgen?
Als ik kijk wat ik het meest van eet dan ben ik een aardse type. MAAR, chocolade ijs was als kind een van mijn favoriete lekkernijen en dat is het nog. Nu zie ik dat cacao bij een vuur type hoort maar ik zie niet waar ijs bij staat – koemelk dus aards? Misschien dat de kou van de ijs het vuur van de chocolade indamt zo dat mijn aarde niet verbrand???
Ik vind het erg interessant allemaal.
Lieve groeten,
Sylvia
De Chinese geneeswijze is mij niet onbekend. Ik vaar nog steeds wel bij de tips die ik van een zeer kundige therapeute heb gekregen. Maar de link met Feng Shui was mij nog niet zo heel helder. Na het lezen van bovenstaande al veel meer!
Joint venture, ja graag!
Dat zou overigens voor veel meer geneeswijzen en therapieën de ultieme zet zijn…