fbpx

Verlichting binnenshuis

chandelier-433652_640Licht – verlichting – is yang. Yang is actie. Actie is mogelijkheden.
Zo, dat was de kortste Feng Shui cursus ooit!
Als het toch zo makkelijk kon zijn.
Laten we er eens dieper op in gaan.

Licht is dus belangrijk.

Klinkt simpel, nietwaar? Dat zou het kunnen zijn, maar het is toch iets gecompliceerder. Donkere plekken zijn minder in Feng Shui; licht, kroonluchters, mooie lampen zijn meer en belangrijk. Toch zal de Feng Shui master sommige plekken bewust minder verlichting geven, maar dat heeft met de berekening van het pand te maken. Ik ken uw situatie niet, dus dat laten we voor wat het is.

slapende stadVan oudsher leeft de mens in het licht en slaapt in het donker.

De oermens bewoog dus met het ritme der seizoenen. ’s Winters lang slapen en verwerken van de actie tijdens de lange zomerdagen. Zomers veel actie met een uitgerust lijf en geest. Het klinkt allemaal heel simpel, maar de realiteit leert ons dat wij in de winter niet om vijf uur ’s middags naar bed gaan en er tegen acht uur ’s morgens weer uit komen.
Nee, wij hebben een eigen ritme die los staat van de seizoenen en de periodes van yang.
Dus hebben we van alles verzonnen om ons tijdens de yin-periode van licht te voorzien: kaarsen, olielampen, haard- en kampvuren.
Tegenwoordig doen we simpelweg het licht aan door een knopje om te zetten wat de elektriciteit vrij baan geeft naar de lamp, waardoor het lampje licht gaat geven. Geen kind die hier nog over nadenkt.

verlichtingTegenwoordig hebben we kunstmatige verlichting.

En wat gebeurt er? De meesten zijn uit. Vanuit (foute) zuinigheid wordt het licht gedimd en creëren wij een omgeving met veel yin. We zetten ons bewustzijn én onderbewustzijn in het duister en verbazen ons erover dat ons leven een mindere wending neemt en de zaken wat moeilijker gaan, terwijl ontwikkeling juist verwacht werd.

In plaats van onze dag te verlengen, verdwazen we in een niemandsland van halfduistere gezelligheid (????) met een paar kaarsjes en een half peertje licht.
En keertje kan geen kwaad, maar dagelijks? Zeker wel!
Veel licht hoeft niet duur te zijn.
Led licht neemt weinig elektriciteit en verlicht veel. Verlichten hoeft dus niet duur te zijn. Het vraagt bewuste keuzes en voor u het weet heeft u een goed verlicht huis met een laag stroomverbruik.

gordijnenEn de gordijnen?

Gordijnen maken een afbakening tussen openbaar en privé; tussen vertrekken; tussen de buitenwereld en uw knusse gezinnetje. Daar is niets mis mee…. zodra het donker is.

Wanneer het buiten licht is, wilt u gebruik maken van de Chi die vrijelijk uw huis binnenstroomt en daar de accenten neerzet die u helpen in uw werk, privéleven en de ontwikkeling van uw kinderen.
Natuurlijk begrijp ik dat iemand uit de nachtdienst overdag wil en moet slapen – daar hebben we het even niet over; dat is de moderne tijd.

We hebben het over het belemmeren van de Chi.
Dus de luxaflex dicht terwijl er amper zon is, de rolluiken dicht omdat het de gewoonte is, de rolgordijnen dicht want vanmiddag zou de zon wel eens kunnen gaan schijnen…..

blindsFoefjes

Er zijn allerlei manieren om de Chi binnen te laten, zonder uw meubels te laten verschieten. U kunt de zonwering alleen gebruiken als er zon is. Zodra die weg is (of u thuiskomt) laat u de Chi weer vrij naar binnen stromen, u kunt een zonlicht filterend rolgordijntje ophangen of een (half) screen alleen naar beneden laten wanneer het nodig is.

Uw huis kan ’s zomers koel zijn mét Chi.
Het vraagt een beetje puzzelwerk, maar daar krijgt u heel veel voor terug: ACTIE en MOGELIJKHEDEN


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bent u geïnteresseerd in Feng Shui, neem dan eens contact met mij op of schrijf u in voor onze tips.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi