fbpx

Chinese Astrologie; Grand Duke of Jupiter

De Hond, standplaats voor de Grand Duke of Jupiter in 2018Ieder jaar heeft zijn eigen elementen en ieder jaar eist de grand Duke of Jupiter zijn plekje op.
Ieder setje elementen heeft zijn eigen charme. De aarden Hond komt iedere 60 jaar voorbij, net als ieder ander setje elementen. 2018 heeft dus hetzelfde setje elementen als die van 1958.

Kinderen die dit jaar geboren worden hebben dus dezelfde startgegevens als de kinderen van 60 jaar ervoor.

Daarna komen de maandgegevens, de dag en de uur-gegevens. Daarnaast is het ook nog van belang of het een jongen of een meisje is.

Dus zijn die kinderen van 60 jaar geleden hetzelfde als die van dit jaar? Alleen die in dezelfde minuut geboren zijn met dezelfde maand-, dag-, uurgegevens en de elementen van de gelukspilaar.

Het wordt steeds ingewikkelder, nietwaar?

Daarom is Feng Shui geen knutselmateriaal! Alles samen is, wat ik noem, een nieuwe toepassing van wiskunde. Al die berekeningen hebben dus een nut en kunnen het effect voor de persoonlijkheid sturen richting krachtbronnen en het helpen omzeilen van de valkuilen.

xDe effecten voor het actuele dier.

Waar het jaar zich zetelt – 2018 is dat de Hond – daar regeert de Grand Duke of Jupiter! Deze Groothertog hopt dus ieder jaar met zijn zetel naar een ander plekje.

In 2016 was dat de Aap, 2017 de Haan, 2018 de Hond, 2019 het Varken, 2020 de Rat en ga zo maar door.

Waar de groothertog zijn imposante zetel heeft neergezet, is geen plaats meer voor wat er normaal gesproken huist, namelijk (in dit geval) de Hond.

Het is dus een beetje dringen.

De Haan (2017) kan op zijn strepen gaan staan – uhm, veren strijken – maar dat helpt niet!

De Hond (2018) kan met zijn trouwe hondenogen lonken, maar de hertog is niet onder de indruk.

In 2019 kan het speelse Varken de hertog een speeltje toewerpen (Ooit gezien? Zooo leuk!), maar de hertog speelt alleen mee als het varkentje zijn lessen goed geleerd heeft. Eerder? vergeet het maar!

De Groothertog heeft meer macht, is groter in aanzien, een strijder en een heerser. Hij regeert zijn Groothertogrijk (lees: jaar) en staat arrogantie absoluut niet toe.

Dat de populaire pers van het regerende jaar het ultieme jaar voor diegene maakt is dus een illusie en misvatting. In dit geval is het jaar van de Hond dus niet per definitie het ultieme jaar voor de Honden.

Hoe kan het ook; de plek van de Hond wordt ingenomen door de Grand Duke of Jupiter!

Is er een begrijpelijke metafoor?

Jazeker. Stel u voor: u bent Hond. Dit jaar heeft u de Hertog op bezoek. Hoog geplaatst als hij is, staat u uw beste slaapkamer aan hem af.
Wat blijft u dan wanneer u thuiskomt? Juist, de logeerkamer! Of op de bank! U leest uw gast alle wensen van de ogen en u stelt zich ondergeschikt op.

Is dat erg?

Welnee!
U bent, uiteraard, een goede gastvrouw of gastheer en staat graag uw deel af aan de oude(re) en kranige Groothertog. U stelt u nederig en gezellig op. Dat gaat u ook goed af, want er is een einddatum voor de logeerpartij; het volgende Chinees Nieuwjaar.

En de Groothertog van Jupiter?

hotelDe hooggeleerde man wil graag een gezellige tijd met u doorbrengen en u trainen voor de  komende elf jaren tot zijn terugkeer. Hij is gewend te krijgen wat hij wil en duldt geen tegenspraak.

Uiteraard bent u blij met zijn wijze lessen en u stelt u als een goede leerling op. Het respect dat u hem geeft, bevestigt hem dat hij welkom is in uw “huis” en dat zal de oude man mild stemmen.

Uw nederige opstelling naar hem en naar de Chi van het jaar – gedurende iedere dag – zal hem plezieren en hem tot een nog betere leraar maken. Hoe meer u openstaat voor zijn aanwijzingen, hoe meer “schouderklopjes” hij geeft.

Als leraar voelt hij zich op zijn gemak, als (jaar)heerser gerespecteerd. Daardoor zal hij het mooie van het leven graag met u delen en cadeautjes brengen aan u als zijn gastvrouw of gastheer. Leuke ontmoetingen met uit het oog verloren vrienden of nieuw aan te gaan vriendschappen staan op zijn lijstje! Maar ook u te leren welke eigenschappen u in uzelf mag waarderen en cultiveren.

Het kan dus een prachtig jaar worden voor de Hond!

Al het vorige kunt u als een metafoor zien voor goed leven. Dus respect, een nederige opstelling tegenover de hogere machten, vriendelijke bejegening, empathische opstelling, dankbaarheid, warmte en beminnelijkheid zullen de Hond dit jaar geen windeieren leggen!

Tegelijkertijd dient de Hond goed voor zichzelf te zorgen en zijn grenzen te herkennen en aan te geven.

Kan het een rampjaar worden voor de Hond?

Jazeker; disrespect, arrogantie, denigrerend gedrag, egoïsme, onvriendelijke communicatie, ondankbaarheid en andere negatieve uitlatingen zullen negatief werken. Immers, gelijkgestemd trekt elkaar aan en tegenovergesteld stoot elkaar af. Dus, het negatieve trekt het negatieve aan, zoals het positieve dito aantrekt. Maar de groothertog geeft niet op en zal u zijn wijze lessen blijven aanbieden.

Natuurlijk geldt dat voor ieder jaar in de Chinese Dierenriem. Alleen, de spotlight van de Chinese Astrologie staat dit jaar op de Hond.

Paht Chee of 4 PillarsDe Chinese Astrologie: de 4 pilaren

De berekening van de Paht Chee van de persoonlijke 4 Pilaren is in de Chinese Astrologie van essentieel belang om de sterkte van de zelfelement te kunnen bepalen.

Daarmee kunnen we van alles doen! De kleuren van onze garderobe invullen en alles wat we aanraken wanneer het belangrijk is. Van pen tot auto, van bureau tot slaapkameropstelling.

Uw onderbewustzijn is blij met de toepassing van Feng shui. Niets hoeft de persoonlijke krachtbronnen (meer) te ondermijnen.

Het gaat te ver om u een cursus 4 pilaren hier te geven – hoeveel tijd heeft u – maar ik kan trachten een simpele tip te geven aan alle mensen die in het jaar van de Hond geboren zijn. Of een hondmaand, honddag, honduur. Ook zij doen een klein beetje mee in het leerjaar.

De jaren en maanden van de Hond

De jaren van de Hond: 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030
Voor de exacte data: zie onderaan dit artikel.
Let op: het Chinese jaar loopt anders dan het westerse jaar. Dat geldt dus ook voor de effecten van de Chinese Astrologie.

De maand van de Hond: 8 oktober tot 7 november

De dagen en uren van de Hond vragen om berekening in verband met o.a.zomertijden en tijdzonecorrecties.
Een abonnement op gepersonaliseerde TIMING geeft mogelijkheden voor persoonlijke wensen.

Heeft u uw persoonlijke 4 pilaren bij de hand?

Op de bovenste rij staan alleen een verscheidenheid van de hooggeplaatste “hemelse” elementen; die waar wij geen invloed op hebben. Die slaan wij over. De rij daaronder daar kunnen we wel iets mee!

 • Ga op zoek naar de “Hond” of “yang aarde” daarin.
 • Gevonden? Oke, u hoort bij de club.
 • Niet aanwezig? Kijk verder in de actuele gelukspilaar.
 • Nog steeds afwezig? Lees dan de rest als TIP voor vrienden en familie. Of voor wanneer uw jaar aan de beurt is; andere dierenriem; dito boodschap.

(Let op; deze stelling hoort alleen in 2018 bij de Hond, in 2019 en verder dient u die aan te passen bij het actuele teken waar de Groothertog van Jupiter zich op dat moment bevindt.)

Chinese Astrologie: DraakDe Hond-club

Alles wat bij de Hond-club hoort, kan het volgende trucje toepassen.
Ieder dierenriemteken heeft “vriendjes” (trio) en een ‘geheim vriendje” (duo).
Dus ook de Hond. Het geheime vriendje van de Hond is het Konijn.

Kom nooit tussen een Konijn en een Hond, want dat is vragen om moeilijkheden! Ze komen altijd voor elkaar op, beschermen elkaar en begrijpen elkaar.

Dus? Draag een hangertje van een Konijn wanneer Hond in een van deze 5 pilaren voorkomt. Zo heeft u altijd een Konijn bij u.

De groothertog is dol op liefde en de voorliefde van Konijn en Hond vindt hij lief en amusant. Hij laat het. ECHTE LIEFDE is respectvol en dat is de eerste les van de Groothertog. Les 1 heeft hij dus goed kunnen onderwijzen. Hij is tevreden.

Is dit bijgeloof?

Schaart u goed leven onder bijgeloof? Of ziet u respectvol communiceren als bijgeloof? Wordt leren bijgeloof? Emphatie bijgeloof? Dankbaarheid bijgeloof? Eerbied bijgeloof?
U snapt wat ik bedoel?

Uiteindelijk kunnen we met een beetje moeite de Chinese metaforen – inclusief de Grand Duke of Jupiter – in allerlei gedaantes in de leer van grote religies tegenkomen. Uiteindelijk komt alles weer samen en is het de benadering die verschilt.

Als iedereen die gek is op de wijze lessen van Feng Shui zo zou leven, zou er geen oorlog, geen strijd en geen ruzie zijn.
Feng Shui is empathisch, gaat het liefst alle negativiteit uit de weg en wil uw route plaveien naar gezondheid, liefde, ontwikkeling en welvaart.

De kracht tussen de duo’s kan ik onderstrepen; als Haan heb ik vaak het genoegen (gehad) met mijn geheime vriendje de Draak.
Als dat voor mij mag gelden, geldt dat voor iedereen die een interactie heeft met het geheime vriendje van de Chinese Astrologie.

Ieder jaar heeft een eigen “club” in de Chinese Astrologie!

 • Bekijk onderstaand schema of de algemene info omtrent de Chinese Astrologie.
 • Bekijk de andere jaren waarin dat “dier” verscheen.
 • Ga voor uzelf eens na; hoe was dat jaar voor u?
 • Hoe stelde u zichzelf dat jaar op?
 • Waren die jaren minder; moest u veel leren?
  Doe het dan de volgende keer met de aanwijzingen van dit artikel.
 • Waren dat prachtige of verhelderende jaren?
  Blijf leren en relax; u bewandelt een prachtige weg!

Geniet van alle invalshoeken van Feng Shui!


Als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen in de kennisbank?


De Chinese dierenriem en hun data:

Rat – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 10 februari 1948 tot 28 januari 1949
– 28 januari 1960 tot 14 februari 1961
– 15 februari 1972 tot 2 februari 1973
– 2 februari 1984 tot 19 februari 1985
– 19 februari 1996 tot 6 februari 1997
– 7 februari 2008 tot 25 januari 2009


Os – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 29 januari 1949 tot 16 februari 1950
– 15 februari 1961 tot 4 februari 1962
– 3 februari 1973 tot 3 februari 1974
– 20 februari 1985 tot 8 februari 1986
– 7 februari 1997 tot 27 januari 1998
– 26 januari 2009 tot 13 februari 2010


Tijger – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 17 februari 1950 tot 5 februari 1951
– 5 februari 1962 tot 24 januari 1963
– 23 februari 1974 tot 10 februari 1975
– 9 februari 1986 tot 28 januari 1987
– 28 januari 1998 tot 15 februari 1999
– 14 februari 2010 tot 2 februari 2011


Konijn – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 6 februari 1951 tot 26 januari 1952
– 25 januari 1963 tot 12 februari 1964
– 11 februari 1975 tot 30 januari 1976
– 29 januari 1987 tot 16 februari 1988
– 16 februari 1999 tot 4 februari 2000
– 3 februari 2011 tot 22 februari 2012


Draak – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 27 januari 1952 tot 13 februari 1953
– 13 februari 1964 tot 1 februari 1965
– 31 januari 1976 tot 17 februari 1977
– 17 februari 1988 tot 5 februari 1989
– 5 februari 2000 tot 23 januari 2001
– 23 januari 2012 tot 9 februari 2013


Slang – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 14 februari 1953 tot 2 februari 1954
– 2 februari 1965 tot 20 januari 1966
– 18 februari 1977 tot 6 februari 1978
– 6 februari 1989 tot 26 januari 1990
– 24 januari 2001 tot 11 februari 2002
– 10 februari 2013 tot 30 januari 2014


Paard – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 3 februari 1954 tot 23 januari 1955
– 21 januari 1966 tot 8 februari 1967
– 7 februari 1978 tot 27 januari 1979
– 27 januari 1990 tot 14 februari 1991
– 12 februari 2002 tot 31 januari 2003
– 31 januari 2014 tot 18 februari 2015


Schaap – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 24 januari 1955 tot 11 februari 1956
– 9 februari 1967 tot 29 januari 1968
– 28 januari 1979 tot 15 februari 1980
– 15 februari 1991 tot 3 februari 1992
– 1 februari 2003 tot 21 januari 2004
– 19 februari 2015 tot 7 februari 2016


Aap – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 12 februari 1956 tot 30 januari 1957
– 30 januari 1968 tot 16 februari 1969
– 16 februari 1980 tot 4 februari 1981
– 4 februari 1992 tot 22 januari 1993
– 22 januari 2004 tot 8 februari 2005
– 8 februari 2016 tot 27 januari 2017


Haan – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 13 februari 1945 tot 1 februari 1946
– 31 januari 1957 tot 17 februari 1958
– 17 februari 1969 tot 5 februari 1970
– 5 februari 1981 tot 24 januari 1982
– 23 januari 1993 tot 9 februari 1994
– 9 februari 2005 tot 28 januari 2006
– 28 januari 2017 tot 15 februari 2018


Hond – de plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 2 februari 1946 tot 21 januari 1947
– 18 februari 1958 tot 7 februari 1959
– 6 februari 1970 tot 26 januari 1971
– 25 januari 1982 tot 12 februari 1983
– 10 februari 1994 tot 30 januari 1995
– 29 januari 2006 tot 17 februari 2007
– 16 februari 2018 tot 4 februari 2019


Varken – plek van de Grand Duke of Jupiter:

– 8 februari 1959 tot 27 januari 1960
– 27 januari 1971 tot 14 februari 1973
– 13 februari 1983 tot 1 februari 1984
– 31 januari 1995 tot 18 februari 1996
– 18 februari 2007 tot 6 februari 2008
– 5 februari 2019 tot 24 januari 2020


De maanden, dagen en uren hebben ook hun eigen elementen (inclusief Heavenly Stem).
Daarnaast vraagt het een berekening om echt te weten wat de pilaren vult, mede vanwege o.a.zomertijden en tijdzonecorrecties.
Even een programmaatje gebruiken is hiervoor ongeschikt.

Voor de Grand Duke of Jupiter is de info omtrent de aanvullende elementen echter onbelangrijk. 

Cliënten met een abonnement op TIMING kunnen hun persoonlijke wensen / klemtonen aangeven, dus ook aandacht voor de invloeden van de Groothertog.


Vraag het gratis E-book aangepast op 2024 aan:

Bewaren

Bewaren


Eén reactie op “Chinese Astrologie; Grand Duke of Jupiter”

 1. Arleen Wolffs-Postel schreef:

  Begrijp nu goed het hele verhaal van de Grand Duke. Zeer duidelijk beschreven. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bent u geïnteresseerd in Feng Shui, neem dan eens contact met mij op of schrijf u in voor onze tips.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi