Buddha en Feng Shui
Binnen de Feng Shui huishoudens hebben de beelden die Buddha presenteren een uitgekiende plaatsing te verkrijgen om dat wat ermee uitgedrukt wordt te onderstrepen.
Klinkt dat mystiek?
Misschien, maar laat ik even uitleggen in deze TIP wat ik daarmee bedoel.
We kunnen Buddha niet kopen.
Net als alle geestelijk leiders, kunnen we Buddha niet kopen, maar alleen uitnodigen in ons leven, in ons huis en op de plek waar wij werken.
Hoe intensief wij ons “gesprek” met Buddha willen houden, vormgeven en inzetten is helemaal privé. Niemand heeft daar iets over te zeggen.
Over het algemeen wordt een Buddhabeeld door iedereen geaccepteerd op de werkplek, omdat het niet persé de religie vertegenwoordigt van de eigenaar, maar meer een manier van leven of een algemene interesse die empathie als ondergrond heeft.
Mag je een Buddhabeeld echt niet zelf kopen?
Natuurlijk wel! De mythe van het cadeau moeten krijgen van een Buddhabeeld is waarschijnlijk ontstaan in een cadeauwinkel, lang geleden.
In principe kunnen we Buddha niet kopen, we kunnen alleen een vergoeding geven voor het materiaal waarmee de beeltenis is gemaakt.
We kunnen Buddha ook niet bezitten, alleen uitnodigen in onze persoonlijke ruimtes, huis, werkplaats en zelfs bedrijf met alle nederigheid die daarbij hoort.
Koop gerust uw eigen Buddhabeeld.
Regelmatig hoor ik dat mensen anderen geld geven om voor hen een Buddhabeeld te kopen. Maar feitelijk kan dat helemaal niet. Want wat het beeld vertegenwoordigt, dient bij de persoon te passen. Het hoort diegene te dienen in de mindset. Een beeld dat niet “aan”-spreekt kan daarin alleen maar een mismatch vormen. Dat zou jammer zijn.
Daarnaast worden heel veel beelden van de monniken versleten voor Buddhabeelden.
Is dat erg? Niet echt een teken van kennis, maar het doet zowel de monnik als Buddha geen kwaad. Immers, ze vertegenwoordigen – zeker in Feng shui – hetzelfde goed.
Wat echter een uitvloeisel is; door geen verschil te “maken”, wordt dan in dezelfde serieuze onkunde gezegd daar ook niet zelf een beeld van te kopen, maar die cadeau te moeten krijgen. Onzin natuurlijk.
Inmiddels heb ik geleerd de discussie over een beeld van Buddha of een monnik achterwege te laten. Het scheelt tijd, energie en ergernis.
Des te leuker is het een kenner tegen te komen die het verschil wel kent; Peter Vredeveld.
Hij heeft een hele voormalige katholieke kerk gevuld met beelden van Buddha, Kwan Yin, enkele monniken, zelfs een Ganesha en een paar Fu Dogs. Echt, het bezoeken waard.
Het ontstaan van mijn interesse in de achtergronden.
Mijn eerste en belangrijkste Buddhabeeld communiceert met mijn persoonlijke berekening. Een Chinese kenner heeft die voor mij geadviseerd aan mijn levenspartner, terwijl ik heerlijk aan het shoppen was in zijn winkel. Dat is jaren – en ontwikkelingen – geleden. Ik wist toen heel weinig van Feng Shui op persoonlijk niveau en de berekening die daarbij hoort.
Ik kende alleen de vormschool; de algemene kunde van Feng Shui inrichting
Nu, vijftien jaar later, is dat anders en verbaas ik mij erover hoe kundig deze Chinese man was. Met een paar gerichte vragen, terwijl ik in zijn winkel snuffelde, wist hij de basis van mijn persoonlijkheid in te zetten voor zijn advies.
Zijn uitleg heeft mij destjjjds al danig gefascineerd en klopt – ook met mijn persoonlijke berekening in de hand – als een bus. Van graag reizen tot gezondheidsbewaking; het zit er allemaal in.
Mijn zoon kende een Chinese student
Toen ik mijn zoon een paar jaar later bezocht voor een gezamenlijk kopje thee, kwam ik in contact met zijn Chinese buurjongen. De man stelde mij ook een paar vragen die ik wel enigszins apart vond. Wat ik niet wist; mijn zoon had hem gevraagd een Buddhabeeld als cadeau voor mij mee te nemen vanuit China.
Het eerder gekregen beeld kwam ook ter sprake en hij vroeg mij die te beschrijven. Na de thee vertrok ik weer en dacht er verder niet meer over na. Tot de jongen terugkwam van zijn zomerreces en ik het door hem meegenomen beeld kreeg als een verlaat verjaardagscadeau.
De aanvullende informatie gaf aan dat dit beeld een heel ander doel had. Het diende mijn persoonlijke ontwikkeling en creativiteit te ondersteunen en mijn rustmomenten uit te lokken. U snap het vast al; mijn interesse naar de achtergronden van de beelden was geboren.
Feng Shui en Buddhabeelden
Voor de plaatsing van de beelden kunnen we gebruik maken van de berekening van het pand in combinatie met de Kua-adviezen.
Is er geen pand berekening, dan blijft de Kua-berekening (in combinatie met de jaarsterren) in de hoop dat wij tijdens de plaatsing alleen plekken met onbelaste Chi kiezen.
Als voorbeeld; voor mijn beeld ter ondersteuning van mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik een liefdevolle plek gekozen die positief communiceert met mijn kua-berekening in het algemeen en met mijn woning in het bijzonder. In dit geval is het niet de windrichting van mijn persoonlijke ontwikkeling, want die is belast, maar wel een andere positieve windrichting die onbelast is.
Zoals ik wel vaker zeg; Feng Shui heeft overal een oplossing voor.
Een goede plek is een beschermde plek.
Zwarte Buddha (Peter Vredeveld)
Nodigen we Buddha uit in ons leven en woning (of bedrjjfsruimte) dan horen we goed voor onze hooggeplaatste gast te zorgen door een muur, plant of andersoortige rugbescherming aan te bieden. En uiteraard tochtvrij een vrij van brandende zon. Door Buddha uit te nodigen, hebben we ons als een goede gastvrouw / gastheer te gedragen.
Het beeld is het stoffelijke wat wij aan Buddha hebben verbonden, maar de uitgenodigde heeft dat uiteraard niet nodig om op onze uitnodiging in te gaan. Het is dus tevens een mindset dingetje net als met alles wat wij voor ons willen laten werken, heeft de uitnodiging een doel nodig. Net als met alle geestelijke leiders staat het ons vrij een (dagelijks) gesprek aan te gaan met Buddha. We kunnen onze dankbaarheid uitspreken voor dat wat wij in ons leven waarderen en de begeleiding vragen voor de uitvoering van onze plannen.
Wij zijn vrij onze gesprekken tot gebed te maken en onze gebeden met meerdere geestelijke leiders te delen. Het grote geluk hierin is dat tot in tegenstelling tot het menselijk ras de geestelijke leiders vrij zijn van jaloezie.
Aan de andere kant is gebleken dat mensen die regelmatig een gesprekje hebben op het allerhoogste niveau een betere focus kunnen houden bij de uitvoering van hun planning op langere termijn, dus voor de mindset is het een prima ondersteuning. En als het om mindset gaat, zijn de mogelijkheden eindeloos; van stressvermindering tot businesssucces en van relatieproblemen tot succesvol “loslaten”.
Als u een beeltenis van Buddha cadeau wilt geven
Vraag u dan af wat u daarmee wilt overbrengen en vraag een kundige verkoper om advies. Dat wat u aanspreekt als beeld, hoeft niet bij uw cadeau-idee te passen en ook niet bij degene die u het cadeau geeft.
Bijvoorbeeld als u voor iemand Buddha wilt uitnodigen omdat diegene zoveel financiële pech heeft, geef dan geen beeltenis van een Buddha zonder geld maar geef er een die rijk is en dus degene die het cadeau krijgt de trucjes kan leren en daarmee kan leiden naar het succes.
Aan een arme kerkrat heeft diegene weinig.
Aanvullende gegevens Peter Vredeveld:
Land van herkomst antieke / exclusieve beelden: Birma
Website: www.aziatischekunst.com
Waardevolle toevoeging; virtuele rondleiding
Bezoekadres: oude R.K.-kerk, Rielerweg 71-73, 7416 ZB Deventer
Geef een reactie