fbpx

4. Voeding en Feng Shui

Tijdens het lezen van de laatste blog van Mary-Rose: Nutrition Chi (voeding voor de mens vanuit Feng Shui bekeken) wordt het ineens helder voor mij waarom de één houdt van dit en de ander het vreselijk vindt. Dat heeft o.a. met ons element te maken.

Ik ontdek in de lijst met elementen en de bijbehorende voeding dat ik vooral als een aarde type eet. Oppervlakkig klopt dat in ieder geval, want ik ben een os. Toch zie ik ook voeding bij de andere elementen die ik lekker vind. Maar het gaat natuurlijk om het zelf-element en de sterkte daarvan is bij mij nog (steeds, pff) niet bekend.

Wat is het? Chocolade of ijs?

Chocoladeijs - het lekkernij van Sylvia

Mary-Rose vroeg in de nieuwsbrief om even na te denken wat je als kind een lekkernij vond. Dat was zo simpel. Chocolade ijs. En dat is het nog steeds.

Als ik ga zoeken in de lijst, ontdek ik dat chocolade bij vuur hoort. Melk bij aarde maar ijs – dus iets kouds – kom ik niet tegen. Oei, dat kan nooit een goed teken zijn. Of wel?

Raadsel

Ik lees over een warme ontbijt voor het afkoelende lichaam. Juist ja. Hoe ga ik dit nu zien? Als ik op sta heb ik het niet koud. Integendeel ben ik goed op temperatuur of zelfs juist heel warm. Als ik ‘s middags een dip krijg, ja dan heb ik het koud. Tussendoor heb ik het af en toe flink warm door de opvliegers. ‘s Avonds sta ik soms te koken van de warmte, zeker als ik thuis kom vanuit het atelier. De hele avond gewerkt. Prachtige gesprekken gehad. Veel gelachen dan stroomt het energie bij mij optimaal.

Dan neem ik nog weleens een schaaltje chocolade ijs om af te koelen. Ja, en nu komt het; chocolade is vuur dus ik voeg nu juist warmte toe maar ik denk dan met mijn logica dat het ijs – de kou – het weer een beetje neutraliseert. Of Mary-Rose nu eens is met mijn beredenering? Ik ben benieuwd!

Dat leg ik aan haar voor en zij zegt: “Haha, wat een logica! En dan moet ik daar met mijn gezicht in de plooi antwoord op geven? Wacht het moment van filmen maar af!”

En toen was er koffie

Ik kan mij ook herinneren dat Mary-Rose de tip over koffie gaf. Heb je een lage energie en helpt jou in de regel “KOFFIE”, maar is koffie (vuur-element) geen goede keuze voor je? Dan zou je met melk of suiker het element kunnen afzwakken en de KOFFIE kunnen gebruiken als een tijdelijke opkikker.
Dit is toch grappig! Ik kan mij voorstellen dat als je precies weet hoe het zit met jouw mandje van elementen, dat je hier je voordeel mee kan doen. “ik heb een dip, oh dan neem ik juist een bakkie koffie en dan steek ik even mijn innerlijke vuurtje aan en dan ga ik weer verder”.

Het belang van voeding voor mij

Dat voeding zo belangrijk is, was ik zelf ook achter gekomen door jaren last te hebben van Colitis Ulcerosa, een dikke darm ontsteking. Op advies van een andere therapeut (waar Mary-Rose ook eens was) zijn gluten voor mijn darmen heel slecht. Ik moet juist meer eieren eten, meer eiwitten. Daar was ik al mee bezig maar nu let ik extra op dat ik het dagelijks eet.

Resultaten

In september kreeg ik een endoscopie en zie met eigen ogen hoe gezond mijn darm eruit ziet. Wat een feestje. Ik mag stoppen met één medicatie; een behoorlijk sterke.
Fruit de licht verteerbare voedingDit heeft een positieve invloed op mijn lijf voor de opname van vitaminen enz. en uiteraard op mijn vermoeidheid.

Mijn vermoeidheid was de afgelopen maanden een stuk afgenomen. Ik heb zelfs de hele zomer doorgewerkt en maar één week vrij genomen, terwijl ik evengoed in de weer was met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Bezige Bij

Al met al, hebben de aanpassingen in huis, het atelier, op mijn voeding, mijn mindset en met de Wu Lou bijgedragen aan het herstel van mijn energie. Als ik kijk hoeveel werk ik verzet in een week dan mag ik ook moe zijn in het weekend. Dan vergeet ik soms dat ik tegenwoordig continu bezig ben.

Het gaat steeds beter met mijn gezondheid en ik ben dankbaar voor alle hulp. Wat ik in ieder geval weet:

tot ik mijn persoonlijke berekening heb blijft het chocolade ijs voorlopig nog op het menu!

groetjes,

Sylvia


Dit is de 4e pagina in Sylvia’s Dagboek van een leek!

Sylvia is de eigenaresse van Atelier Kunstig Art, waar intuïtief schilderen een extra dimensie mag toevoegen aan de levensstijl van haar cursisten.

Samen met Sylvia organiseer ik diverse Feng Shui evenementen; ze wil absoluut niets missen. Heerlijk om mee samen te werken!

Om op de hoogte te blijven van toevoegingen van het “Dagboek van een Leek” en de evenementen, adviseren wij u zich te registreren voor alle nieuwtjes.


Feng Shui dagboek van een leekEr zitten meer pagina’s in Sylvia’s “Feng Shui Dagboek”

Onderaan het eerste pagina van het dagboek vindt u de linken naar alle verschenen pagina’s.

<—- naar de start van het Dagboek